Jagodičevje

(1 Vote)

Za sajenje jagodičevja, se odločimo v marcu ali aprilu in takrat izberimo sončno lego ter peščeno ilovnata, dobro odcedna tla. Tla lahko dodatno obogatimo s kompostom ali mineralnimi gnojili, bogatimi s fosforjem in kalijem.

Pred sajenjem tla obdelamo in se znebimo večletnih plevelov. Kasneje bo rast plevelov preprečevala pokrivka iz slame, folije,lubja ali pokošenih travnih ostankov. Pomembno je, da pred sajenjem pomislimo na možne okužbe, ki lahko izhajajo iz tal. Zato jagod ne sadimo na gredice, kjer so predhodno rasle paprike, jajčevci, paradižnik in krompir ter kjer smo že prej gojili jagode. Dober predhoden posevek pa sta jim fižol in soja. Ker ne moremo tudi mimo koristnih mešanih posevkov, bomo med vrste jagod sadili česen, ki jih bo varoval pred plesnijo. Nasad jagod običajno obnovimo po dveh do treh letih, sicer bomo imeli manjši pridelek, povečala pa se bo tudi nevarnost raznih obolenj.

Sajenje jagod, malin in ostalega jagodičevja.

Priporočljivo je sadike jagod in malin… saditi na dan za plod ali cvet, po setvenem koledarju M. Thun, ker s tem damo sadiki optimalne pogoje za rast in boljši pridelek. Pomembna je tudi globina sajenja. Pri pregloboko posajenih sadikah bo propadel glavni brst, če pa bomo jagode sadili preplitvo, se bo koreninski vrat posušil. Na voljo so tudi sadike jagod in malin z koreninsko grudo, ki se po sajenju hitreje in bolj zanesljivo vkoreninijo, saj rastlina pri sajenju ne doživi šoka. Koristno je, če površino okrog jagodičevja prekrijemo z naravno zastirko, na primer iz slame, zelenih rastlinskih ostankov (brez semena), listja, lubja in podobnega materiala. Na ta način bomo imeli manj plevela, tla pa bodo ostajala bolj vlažna. S prekrivanjem se bomo izognili tudi rahljanju, ker tla ne bodo zaskorjena, ob pobiranju pa bomo imeli bolj čiste plodove. Že pred sajenjem površino temeljito pognojimo, nato pa dognojujemo s specialnimi gnojili za jagodičevje. Jagode in maline, ameriške borovnice… zalivamo takoj po sajenju ter redno v rastni dobi. Če jih gojimo na črni foliji, ki zadržuje vlago, zalivamo skozi reže le v močni suši. Za boljšo kakovost je pomembno zalivanje po cvetenju. Nasad jagod redno pregledujemo za morebitnimi škodljivci in boleznimi. Pogosti so polži, uši in pršice, od bolezni pa siva plesen in listna pegavost.

Last modified onTorek, 11 Julij 2017 00:29