Čas za jesenske lepotice

(0 votes)
Jesenske lepotice dobro uspevajo tako v vrtu, kot tudi v loncih in koritih. Naš vrt, balkon ali teraso bodo krasile od poznega poletja, pa vse do prvih zmrzali in še kasneje.

Hermelika

Hermelika izvira iz Kitajske in Koreje. Zraste v do 60 cm visoke in široke kupčke, ki konec poletja zacvetijo z rdečkastimi, rožnatimi ali belimi cvetovi. Posušena socvetja krasijo vrt tudi ob koncu sezone, ko jih zgodnje slane prevlečejo z ledenimi kristali. Hermelika uspeva na vseh tleh, čeprav ima najraje peščena in dobro prepustna tla. Najlepše raste na soncu, uspevala pa bo tudi v svetli senci. Na voljo so različni kultivarji hermelike, s temno rdečimi in zelenimi listi, vsi pa se odlično ujamejo z nizkimi iglavci, vreso in nizkimi okrasnimi travami. Ni pa za zanemarit zdravilne učinke hermelike, ki ima svetlo zelene liste in rozaste cvetove. Lahko jo namočimo na sadno žganje in v taki obliki lajša želodčne težave.

Mačehe

Križanci z velikimi cvetovi so pogost okras parkov in drugih javnih nasadov. Na vrtu, balkonu ali terasi pa bodo najlepše izgledali malocvetni križanci, ki jih prav tako najdemo v različnih živahnih barvah. Mačehe so čudovite cvetlice, saj vam ob milih zimah cvetijo neprenehoma, s čimer lepšajo zimsko sivino. Izredno so odporne na nizke temperature in čeprav po zmrzali izgledajo precej slabo, jih lahko prvi toplejši dnevi takoj spet prikličejo k življenju. Mačehe imajo rade obilno zalivanje, vendar ne marajo zastajanja vode, zato poskrbimo za primerno prst in drenažo v posodah, ter ustrezna tla v vrtu. Poznamo tudi viseče mačehe, ki dosežejo v dolžino 50 in več cm. Posebno lepa je zasaditev z reso, travo in drobnocvetno mačeho, kakšno rdečelistno heuhero ipd. Tako korito damo na polico, ki nam največkrat ujame pogled in v sivini mrzlih juter pričara nasmeh. Meni najlepša je vedno drobnocvetna rumena mačeha, ki me s svojo živahno barvo spominja na sončne dni, ki po hladni zimi vedno pridejo.

Jesenske astre

Križanci jesenskih aster so priljubljeni na okrasnih vrtovih, saj poleg lepote tja privabijo tudi številne metulje. Za najboljšo rast potrebujejo sončno ali delno senčno rastišče in dobro odcedna tla, zaradi česar voda v loncih ne sme zastajati. Substratu za lončnice lahko primešamo tudi nekaj grobega peska, s čimer povečamo prepustnost substrata. Za bolj gosto in košato rast poleti rastline pinciramo, vsake dve do tri leta pa je potrebno odrasle rastline razdeliti. To storimo spomladi ali jeseni po končanem cvetenju. Zanimiva je sorta 'King George', to je nizka astra, ki ne potrebuje opore in cveti vse do oktobra oz. slane.

Krizanteme

Krizanteme bodo v naše jesenske zasaditve vnesle barvo in svežino. Na voljo so številni kultivarji s cvetovi različnih barv, velikosti in oblik. Na marsikaterem vrtu bodo krizanteme še vedno cvetele, ko bo večina trajnic že odšla na zimsko spanje.

Resje

Resje je skupno ime za več vrst rastlin, ki imajo majhne luskaste zimzelene liste in običajno uspevajo na kislih tleh. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču, prenesejo pa tudi svetlo senco. Najpogostejši vrsti sta spomladanska resa (Erica carnea) in jesenska vresa (Calluna vulgaris). Obstajajo številni kultivarji, ki se ne razlikujejo samo v rasti in barvi cvetov, temveč tudi v jesenski oziroma zimski barvi listja. Jesenska vresa tvori do 40 cm visoke grmičke. Najbolje uspeva na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi, kjer bo cvetela še dolgo v zimo. Vrese moramo redno obrezovati, sicer v spodnjem delu grmička razvijejo goličavo. V marcu odrežemo poganjke pod lanskimi cvetovi. Jesenska vresa »Garden Girls« sodi med najbolj kvalitetne vrese. Izredno dolgo cveti oziroma je videti, kot bi cvetela, saj so obarvani že cvetni popki. V odcednih in kislih tleh uspeva vrsto let, odlično se ujame z iglavci, nizkimi travami, hermelikami, japonskimi javorji...

Calocefalus

Srebrne grmičke v poplavi najrazličnejših trajnic in jesenskih rožic enostavno ne moremo prezreti. V zasaditev vnaša eleganco in svežino in z svojo srebrnino spomin na skorajšnjo zimo. Lep je tudi v različnih dekoracijah, saj prijetno poživi marsikatero zasaditev.

Gauterija

Lepa trajnica, ki s svojimi rdečimi jagodami rahlo spominja na božje drevce in je lep dodatek jesenskemu kombiniranju. Spomladi jo presadimo v gredo in nam naslednje leto raste in cveti tam.

Last modified onTorek, 11 Julij 2017 00:30