Aktualno

2012-06-08     |

Avtor:    

Naslov:SIVKA NA NAŠEM VRTU


Izvleček:Sivka je še ena izmed rastlin, ki jo takoj povežemo s počitnicami ob Sredozemlju, pogosto pa jo srečamo tudi na okrasnem ali uporabnem vrtu. Z izbiro različnih vrst si lahko zagotovimo nepretrgano cvetenje skoraj vso sezono.


Na vrtu sivki namenimo sončno rastišče z dobro odcednimi in bolj revnimi tlemi, ki jih ne gnojimo. Veliko sonca bo pripomoglo, da bo barva cvetov še bolj intenzivna. Sivke, posajene v lonce, vsako pomlad presadimo v svež substrat.

Obrezovanje sivke
Če želimo, da bodo grmički sivke vedno lepi in polni, jo moramo tudi obrezovati. Poleti jo obrezujemo ob koncu cvetenja, ko porežemo stebla približno 10 cm pod cvetovi. Odrezana stebla obesimo v suh in temen prostor in z njimi kasneje naredimo suhe šopke ali pa jih oskubimo in naredimo majhne vrečke, katere damo v omaro proti moljem. Drugič obrezujemo sivko konec marca, oz. takrat, ko cvete rumena forzicija, to je glavno obrezovanje. Takrat odrežemo 1/3 rastline, na steblu pa mora vseeno ostati nekaj listov, da rastlina spomladi požene.

Trpežna sivka (Lavandula Hidcote Blue)
Ta vrsta sivke zraste v višino do 40 cm in je za sajenje v v posode še najbolj primerna. Lahko jo sadimo tudi na obrobke in gredice ali pa naredimo posamične zasaditve, ki izgledajo kot majhni modri otočki. Sivka lepo sodi tudi v bližino vrtnic, saj njen vonj odvrača uši, ki bi se sicer naselile na vrtnicah. Težava je le v tem, da sivka ne mara gnojenja, medtem, ko ga vrtnica potrebuje. Morda bi bili pa rešitev lončki s sivko v bližini vrtnic?

Francoska sivka (Lavandula stoechas) zacveti prva
Spoznamo jo po ananasu podobnih socvetjih, na katerih se bodo razvili temno vijoličasti cvetovi, ki spominjajo na zajčja ušesa. Po 4-5 tednih cvetenja se bo to zaključilo in takrat lahko grm obrežemo, s čimer ga oblikujemo in spodbudimo pocvitanje.

Zadnji bodo zacveteli lavandini (Lavandula x intermedia), ki so križanci med vrstama L. angustifolia in L. latifolia. Zrastejo v večje rastline kot angleška sivka in zelo dobro prenašajo vročino ter sušo. Največ lavandinov najdemo na širnih poljih francoske Provanse.


Arhiv

2016-03-06

Naslov: CVETLIČARNA ŠTRAVS ŠMARJE PRI JELŠAH (Mercator center)
Izvleček: GSM: 031 - 709 - 003 GSM: 041 - 588 - 245 ARANŽIRANJE DARIL, ŠOPKOV, DARILNI PROGRAM, ŽALNA FLORISTIKA (ŽARNI VENČKI, VENCI, SVEČE... tudi z dostavo), SADIKE ZELENJAVE, ZELIŠČA, BALKONSKO CVETJE, ENOLETNICE...

2014-01-30

Naslov:CVETLIČARNA ŠTRAVS KOZJE
GSM: 051-305-180 GSM: 041-588-245 VENCI, SVEČE, ŽARNI VENČKI, ŠOPKI, ARANŽIRANJE DARIL,,,, DELOVNI ČAS: PONEDELJEK -PETEK: 8-14.30 SOBOTA :8-12 -

2012-06-08

Naslov:SIVKA NA NAŠEM VRTU
Izvleček:Sivka je še ena izmed rastlin, ki jo takoj povežemo s počitnicami ob Sredozemlju, pogosto pa jo srečamo tudi na okrasnem ali uporabnem vrtu. Z izbiro različnih vrst si lahko zagotovimo nepretrgano cvetenje skoraj vso sezono.

2011-09-26

Jesenska ponudba
V jesenskem času ponujamo v naši vrtnariji bogato izbiro cvetočih mačeh. Stalnica so velikocvetne mačehe, izredno lepe in cvetoče so mini mačehe, za posebne jesenske dekoracije s travami, heuhero, resjem, hebami in visečimi mačehami pa ustvarjamo zanimive jesenske zasaditve.

2011-03-31

Novosti na področju sezonskih rastlin in zasaditvene kombinacije
Predava in svetuje priznana strokovnjakinja Ruth Podgornik Reš,univ. dipl. ing. agr.

Izdelava spletnih strani optim-pro.com.